..........................................................................................................................................

Contraceptia de urgenta cu pilule poate fi folosita pana la 120 de ore dupa contactul sexual neprotejat.

Deoarece efectul contraceptiei de urgenta este de scurta durata, nu exista situatii medicale care sa nu permita folosirea acestei metode. Prin urmare contraceptia de urgenta cu pilule poate fi folosita de toate femeile, inclusiv de cele care nu pot folosi contraceptia hormonala continua.

Dupa folosirea contraceptiei de urgenta, ar fi bine sa va ganditi la folosirea unei metode de contraceptie, care sa asigure prevenirea pe termen lung a unei sarcini nedorite.Ce este pilula de urgenta ?

Pilula de urgenta este o doza de hormoni feminini care se administreaza, dupa contactul sexual neprotejat, pentru a evita o sarcina nedorita.

Este cunoscuta si sub numele de "the morning after pill" sau "the day after pill" care a fost tradus in limba romana sub forma: "pilula de a doua zi". Aceasta denumire nu a fost prea bine aleasa deoarece induce ideea ca pilula de urgenta poate fi utilizata doar a doua zi dupa contact, ceea ce este gresit. Cititi in continuare si va veti lamuri !

Pilula de urgenta foloseste doze mari de hormoni. Din acest motiv nu este recomandat sa o folositi ca metoda permanenta de contraceptie ci, dupa cum ii spune si numele, doar in rare situatii, de stricta necesitate, de urgenta.


Cum actioneaza pilula de urgenta ?

Pilula de urgenta

 • intarzie sau opreste ovulatia urmatoare
 • impiedica fecundarea ovulului de catre spermatozoid
 • impiedica fixarea oului in uter (nidatia)
 • intrerupe producerea hormonilor ovarieni necesari pentru mentinerea sarcinii.


Produce avort pilula de urgenta ?

Pilula de urgenta nu produce avort ! Avortul consta in indepartarea oului care este deja fixat in uter. Pentru declansarea cu medicamente a avortului se folosesc alte substante. Metoda avortului medical este acceptata si aplicata doar in unele tari din lume.


Pana la cat timp dupa contact pot folosi pilula de urgenta ?

Este bine sa folositi contraceptia de urgenta cat mai repede dupa contact, de preferinta in primele 72 de ore (3 zile). Daca ati depasit acest prim interval de 72 de ore puteti folosi totusi pilula de urgenta pana la 120 de ore (5 zile) ! Sansele de reusita vor fi mai mici dar exista.


Cat de eficienta este pilula de urgenta ? Poate sa nu ma protejeze ?

Contraceptia de urgenta cu pilule este foarte eficienta in blocarea sarcinii. Eficienta metodei cu progesteron este mai mare decat cea a metodei cu pilule combinate (vezi mai jos descrierea metodelor). Eficienta este cu atat mai mare cu cat pilula este folosita mai curand dupa contactul neprotejat:

 • 98% in primele 12 ore
 • 95% in primele 24 de ore
 • 85% intre 24-48 de ore
 • 58% intre 48-72 de ore

Eficienta contraceptiei de urgenta depinde si de greutatea corporala. Eficienta scade pe masura ce creste greutatea.

Atentie ! Eficienta pilulei de urgenta este mai mica decat cea a metodelor contraceptive cu utilizare continua.


Cum se foloseste pilula de urgenta ?

Exista doua variante ale contraceptiei de urgenta cu pilule:

 • Metoda cu progesteron. Aceasta este metoda recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru contraceptia de urgenta. Medicamentele folosite in acest scop poarta denumirile comerciale de Postinor-2 si Escapelle.

  Progesteronul continut de acestea se numeste levonorgestrel si se afla in cantitate de 1,5 mg repartizata in doua pilule de cate 0,75mg (in cazul Postinor-ului) sau intr-o singura pilula (la Escapelle).

  Modul de administrare. Intr-o cutie de Postinor-2 se gaseste o folie cu doua pilule. Trebuie sa luati prima pilula cat mai devreme dupa contact, dar nu mai tarziu de 72 de ore. Cea de-a doua pilula se ia la 12 ore dupa prima. Mai recent s-a demonstrat ca cele doua pilule pot fi luate impreuna, intr-o singura administrare, nivelul protectiei ramanand acelasi.

  Medicamentul Escapelle va asigura contraceptia de urgenta intr-o singura administrare.

  In cazul in care cele doua medicamente mentionate nu sunt disponibile, se poate obtine un dozaj echivalent folosind pilule monohormonale in numar foarte mare. Aceasta solutie este extrem de rar utilizata.

 • Metoda cu pilule combinate (metoda Yuzpe). Pot fi folosite mai multe medicamente cu compozitii chimice si denumiri comerciale diferite, cele mai frecvent utilizate fiind Microgynon si Rigevidon iar in programul de gratuitati, Tri-Regol.

  Modul de administrare.

  • Microgynon: in cutie se gaseste o folie cu 21 de pilule. Luati prima doza, formata din 4 pilule, cat mai repede dupa contact, dar nu mai tarziu de 72 de ore. Cea de-a doua doza de 3 pilule o veti lua la 12 ore dupa prima.
  • Rigevidon. In cutie se gaseste o folie cu 28 de pilule. Din acestea 21 de pilule sunt albe si contin hormoni iar 7 pilule sunt rosii si nu contin hormoni. Pentru contraceptia de urgenta se folosesc doar pilule albe. Luati prima doza, formata din 4 pilule, cat mai repede dupa contact, dar nu mai tarziu de 72 de ore. Cea de-a doua doza de 3 pilule o veti lua la 12 ore dupa prima.
  • Tri-Regol. In cutie se gaseste o folie cu 21 de pilule: 6 pilule rosii, 5 pilule albe si 10 pilule galbene. Pentru contraceptia de urgenta se folosesc doar pilule galbene. Luati prima doza, formata din 4 pilule, cat mai repede dupa contact, dar nu mai tarziu de 72 de ore. Cea de-a doua doza de 4 pilule o veti lua la 12 ore dupa prima.

 • ellaOne este cea mai recenta realizare in domeniul contraceptiei de urgenta. Se administreaza deasemenea sub forma unei singure pilule. Principala sa caracteristica o reprezinta insa protectia constanta de 95-98% timp de 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Contine o substanta numita ulipristal care are efect anti-progesteronic, adica blocheaza actiunea progesteronului, hormonul care mentine sarcina.

De unde stiu daca a functionat ?

Daca ati luat pilula de urgenta la timp si corect, evitarea sarcinii este foarte probabila. Stiu ca ati fi vrut sa aveti siguranta de 100% dar asa ceva nu exista in medicina. Daca aveti indoieli, faceti un test de sarcina la 3 saptamani dupa contactul sexual pentru care ati folosit pilula de urgenta.


Care sunt efectele secundare ?

Nu exista efecte secundare severe dupa folosirea contraceptiei de urgenta cu pilule. Desi simptomele, pe care le puteti simti dupa folosirea pilulei de urgenta, produc disconfort, starea de sanatate nu va este afectata nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Simptomele posibile sunt:

 • dureri de cap
 • ameteli
 • greturi si eventual varsaturi. Acestea sunt rare daca folositi Postinor-2 si mai frecvente in cazul utilizarii pilulelor combinate. Puteti sa le preveniti prin administrarea de anti-vomitive.
 • unele femei au sangerari, care pot aparea oricand dar cel mai frecvent in primele 5-7 zile dupa contraceptia de urgenta.


Ce se intampla cu menstruatia ?
 • Prima sangerare apare cel mai frecvent la 5-7 zile dupa ce ati luat pilula de urgenta. Exista insa si femei carora menstruatia le vine la timp sau intarzie o saptamana si uneori chiar mai mult. Pana atunci este posibil sa apara mici sangerari neregulate.
 • Menstruatiile ulterioare vor avea ritmul pe care l-au avut inainte de aplicarea contraceptiei de urgenta.

Ma va proteja contraceptia de urgenta pana la urmatoarea menstruatie ?

Nu, pentru ca pilula de urgenta nu asigura protectie decat pentru contactele sexuale ce au avut loc cu 72-120 de ore inainte de a fi folosita. Protectia nu se intinde nici macar pentru o zi dupa ce ati luat pilula de urgenta. Daca doriti sa fiti protejate pe durata lunga, aveti in vedere o consultatie la un medic, care sa va ajute sa alegeti o metoda potrivita acestui scop.


Contraceptia de urgenta poate afecta o sarcina in curs de dezvoltare ?

Desigur, in momentul in care folositi contraceptia de urgenta, este posibil sa fiti deja insarcinata, fara sa stiti, de la un contact sexual anterior. Daca pentru contraceptia de urgenta folositi metoda cu progesteron, sarcina nu este afectata.


Contraceptia de urgenta imi poate afecta viitoarele sarcini ?

Contraceptia de urgenta nu influenteaza sarcinile ulterioare.


Contraceptia de urgenta poate sa afecteze rezultatul unui test de sarcina ?

Nu, contraceptia de urgenta nu afecteaza rezultatul testelor de sarcina.


De unde iau contraceptia de urgenta ?

Medicamentul Postinor-2 se elibereaza la farmacie fara prescriptie medicala (fara reteta). Pentru Rigevidon si Microgynon se cere reteta (sau ar trebui sa se ceara). Tri-Regol poate fi distribuit gratuit numai in cabinetele de planning familial si contraceptie si doar persoanelor din anumite categorii.


Trebuie sa merg la doctor dupa ce am folosit contraceptia de urgenta ?

In mod obisnuit nu este necesara prezentarea la medic dupa folosirea contraceptiei de urgenta. Consultatia devine necesara daca:

 • menstruatia intarzie mai mult de 7 zile
 • menstruatia este altfel decat de obicei
 • In cele doua situatii mentionate, puteti banui ca sunteti insarcinata desi ati luat pilula de urgenta. Va recomand sa faceti un test de sarcina la 3 saptamani dupa ce ati luat pilula de urgenta.

 • aveti dureri abdominale care au aparut brusc si sunt deosebit de intense. Acestea pot fi semnele unei sarcini ectopice (sarcina extrauterina).


De cate ori pot folosi pilula de urgenta ?

Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de metoda utilizata:

 • metoda cu progesteron. Inca din 1998, Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat raspuns acestei intrebari printr-o declaratie bazata pe studii medicale deja existente la aceea data. Iata declaratia:
  "Desi folosirea frecventa a pilulelor contraceptive nu este recomandata, utilizarea repetata nu aduce nici un risc iar riscul pentru sanatate nu trebuie sa fie niciodata invocat pentru a interzice accesul femeilor la tratament".

  O declaratie a Consortiului International pentru Contraceptia de urgenta spune ca:

  "Studiile existente nu au pus in evidenta nici un motiv medical de a limita de cate ori poate fi folosita contraceptia de urgenta cu pilule intr-un an sau intr-o luna..."

 • metoda cu pilule combinate (metoda Yuzpe). Utilizarea acestei metode duce la administrarea de doze mari de estrogen. Dar tocmai estrogenul este cel care poate aduce riscuri majore pentru sanatate. Din acest motiv utilizarea repetata si frecventa a metodei Yuzpe trebuie evitata.

 • ellaOne. Pentru aceste medicament este necesara o mentiune speciala, deoarece, fiind foarte nou, nu a fost inca studiat din punct de vedere al sigurantei pentru starea de sanatate in cazul utilizarii repetate.

Concluzie
Folositi contraceptia de urgenta cu pilula doar atunci cand este cazul, in acele situatii ocazionale in care contactul sexual, total neprevazut, neasteptat sau chiar nedorit, a avut totusi loc.
Nu folositi contraceptia de urgenta ca metoda curenta de protectie. Alegeti o alta metoda cu utilizare continua.


Cine nu poate folosi contraceptia de urgenta cu pilule ?

Nu exista contraindicatii medicale pentru contraceptia de urgenta cu pilule daca aceasta este utilizata rar (odata pe luna sau chiar mai rar). Daca este folosita mai frecvent, s-ar putea aplica contraindicatii specifice in functie de metoda folosita:
 
 
 
       
   
   
!--AICI SE TERMINA TABELUL............................................................................................................-->