..........................................................................................................................................
Ce este metoda ovulatiei ?

Metoda ovulatiei este o metoda naturala de contraceptie ce consta in identificarea, de catre femeie, a perioadei fertile a ciclului, pe baza modificarilor mucusului cervical.

Denumirea metodei vine de la faptul ca perioada fertila a ciclului, cea in care femeia poate sa ramana insarcinata, este determinata de momentul ovulatiei. Este denumita si metoda mucusului cervical deoarece se bazeaza pe modificarile acestuia, dar si metoda Billings dupa numele descoperitorului sau, Dr. John Billings.

Odata identificata perioada fertila, cuplul trebuie sa evite, pe toata durata ei, contactele sexuale sau sa foloseasca un alt mijloc anticonceptional (cel mai frecvent prezervativul), pentru a nu ajunge la o sarcina nedorita.

Identificarea perioadei fertile poate fi utila si pentru a obtine o sarcina.

Cum se foloseste metoda ?

Pentru a recunoaste care sunt zilele fertile si care sunt cele infertile, trebuie sa stiti care sunt modificarile mucusului cervical pe parcursul ciclului menstrual (vezi pagina "Ciclul menstrual" si informatiile despre mucusul cervical din "Glosar"):

  • in afara perioadei fertile, mucusul cervical este mai vascos si, prin urmare, nu se scurge din vagin iar femeia se simte mai uscata. Daca este luat intre doua degete nu se poate intinde.
  • in zilele premergatoare ovulatiei, colul uterin raspunde la cresterea nivelelor de estrogen prin producerea de mucus cervical modificat, mai fluid. Cum poate fi identificat acest fapt ?
    • mucusul cervical se scurge din vagin cand femeia este in picioare si da o senzatie specifica, de umezeala, la nivelul vulvei.
    • mucusul cervical, daca este luat intre doua degete, se poate intinde (fenomen cunoscut sub numele de Spinbarkeit)

Prezenta mucusului cervical modificat arata ca femeia este in perioada fertila a ciclului si poate sa ramana insarcinata. Absenta modificarilor indica perioada infertila a ciclului.

Aceste modificari sunt utile atat pentru contraceptie cat si pentru conceptie. Modificarile mucusului apar atat in timpul ciclurilor regulate cat si al ciclurilor neregulate, precum si in perioada de alaptare sau in perimenopauza.