.............

Din aceasta categorie fac parte urmatoarele anticonceptionale ce se gasesc pe piata romaneasca:

ARTIZIA, CILEST, DESORELLE, DIANE-35, HARMONETT, JEANINE, KARISSA, LAURINA, LOETTE, LO-FEMENAL, LOGEST, MARVELON, MELLEVA, MERCILON, MICROGYNON, MILLIGEST, NOVYNETTE, RIGEVIDON, TRIQUILAR, TRI-REGOL, YASMIN, YAZ.
Ce sunt pilulele contraceptive combinate ?

Pilulele contraceptive combinate sunt pilule care contin doi hormoni sintetici, un estrogen si un progestogen, asemanatori celor produsi de organismul femeii, dar de regula in cantitati mai mici.

Estrogenul, care se gaseste in toate pilulele combinate se numeste etinilestradiol. Cantitatea acestuia este extrem de importanta deoarece in functie de aceasta se apreciaza "taria" pilulelor. Din acest punct de vedere pilulele pot fi:

 • macrodozate - contin peste 50 micrograme de etinilestradiol
 • normodozate - contin 50 micrograme de etinilestradiol
 • microdozate - contin sub 50 micrograme de etinilestradiol

La ora actuala, pentru contraceptie se folosesc preponderent pilulele microdozate, celelalte fiind utilizate in cadrul unor tratamente pentru boli ginecologice sau endocrinologice (de exemplu pentru sindromul de ovar polichistic).

Exista mai multi progestogeni diferiti unul de altul dar intotdeauna un anumit tip de pilula contine doar pe unul singur dintre acestia. Tipul de progestogen este important pentru ca, in functie de puterea sa, este posibila sau nu scaderea dozei de estrogeni din pilula. In plus, progestogeni diferiti au actiuni proprii diferite in organism.

In concluzie, pilulele combinate difera intre ele prin cantitatea de estrogen si de progestogen precum si prin particularitatile date de progestogen.


Cum actioneaza pilulele combinate ?

Pilulele combinate actioneaza prin trei mecanisme:

 • impiedica ovulatia, adica eliberarea lunara a unui ovul din ovar
 • modifica secretia colului uterin, care devine mai densa si vascoasa astfel incat spermatozoizii nu pot patrunde din vagin in uter
 • modifica endometrul (stratul interior al uterului in care, in mod normal, se fixeaza sarcina) astfel incat acesta devine neprimitor pentru sarcina


Care este eficienta pilulelor combinate ?

Eficienta pilulelor combinate este de 98-99%. Aceasta inseamna ca din o suta de femei care folosesc pilule timp de un an, 98-99 vor fi protejate iar 1-2 vor ramane probabil insarcinate. Fara contraceptie, tot pe parcursul unui an, din aceeasi suta de femei ar ramane insarcinate aproximativ 90.


Cum se prezinta pilulele ?

Pilulele contraceptive sunt ambalate sub forma de folii (sau blistere ; blister=basica). Pe folie se afla 21 sau 21+7 pilule, acestea reprezentand numarul de pilule necesar pentru un ciclu contraceptiv de o luna.

 • Foliile cu 21 de pilule: in acest caz toate pilulele aflate pe folie sunt pilule active care contin hormoni cu rol in protectia contra sarcinii.
 • Foliile cu 21+7 pilule contin doua tipuri de pilule:
  • 21 de pilule active, care contin hormoni. Acestea sunt cele care va asigura protectia contra sarcinii. Ele sunt echivalente cu cele aflate pe foliile cu 21 de pilule.
  • 7 pilule inactive, fara hormoni. Rolul acestora este de a va ajuta in pastrarea obisnuintei de a lua zilnic o pilula, deci de a nu uita. In limba engleza aceste pilule se numesc "reminder pills" adica "pilule amintitoare". Ele nu au nici un rol in protectia fata de sarcina.

   Pentru a putea fi deosebite pe folie, pilulele inactive au alta culoare sau au alta marime decat cele active.

   In unele cazuri, cele 7 pilule inactive contin o substanta pe baza de fier, ce are rolul de a compensa pierderea de fier din sangele menstrual. Comentariu.