..............................
Afiseaza | Ascunde   toate raspunsurile


Este necesar un examen ginecologic inainte de inceperea tratamentului cu pilule contraceptive ?

Daca pacienta nu prezinta simptomele unei boli ginecologice, nu este necesar un examen ginecologic inainte de administrarea pilulelor contraceptive. Alegerea pilulei contraceptive nu depinde de rezultatul unui asemenea examen.

Examenul ginecologic periodic este insa binevenit ca masura preventiva, pentru depistarea si tratarea din timp a diferitelor afectiuni ginecologice.Sunt necesare analize hormonale inainte de inceperea tratamentului cu pilule contraceptive ?

Nu sunt necesare analize hormonale inainte de inceperea tratamentului cu pilule. De-a lungul timpului au existat incercari de a stabili tipul de pilula contraceptiva in functie de profilul hormonal al femeii, insa aceste incercari s-au dovedit a fi fara aplicabilitate practica.

La ora actuala alegerea contraceptivului se face pe baza mai multor criterii:

 • primeaza criteriile clinice, adica acele informatii pe care medicul le poate obtine in urma discutiilor cu pacienta si, daca este cazul, in urma unei examinari medicale generale si/sau ginecologice). Pe baza acestor informatii medicul poate aprecia daca folosirea pilulelor este cu risc sau nu si, in functie de gradul de risc, va ajuta se decideti care este cea mai buna alegere pentru voi. Aprecierea riscului de catre medic nu este subiectiva (sau nu ar trebui sa fie) ci se face folosind ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii ( Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use ).
  De fapt, acest mod de lucru se aplica pentru toate metodele contraceptive si nu doar in cazul pilulelor.
  Daca sunteti curioase, rugati medicul din cabinetul de planificare familiala sa va arate cum se folosesc ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cum se aplica ele in cazul vostru !
 • compozitia chimica a pilulelor este extrem de importanta in alegerea si adecvarea tratamentului la situatia particulara a fiecarei femei
 • dorinta voastra de a folosi un tip de pilula sau altul este un criteriu de alegere, care nu trebuie neglijat, atat timp cat nu exista contraindicatii de ordin medical
 • costul contraceptivelor. Ne place sau nu, situatia financiara si disponibilitatea de a cheltui o anumita suma, influenteaza alegerea contraceptivului. Fiecare femeie va cheltui atat cat doreste sau cat isi permite.

Femeile reactioneaza in mod diferit si impredictibil la pilulele contraceptive:

 • cele mai multe femei suporta tratamentul foarte bine, de la bun inceput
 • unele femei pot avea la inceput de tratament (adica in primele 1-3 luni) efecte secundare care dispar dupa ce organismul se obisnuieste cu noul medicament (vezi "Cum se folosesc?")
 • alteori este necesara schimbarea catorva medicamente contraceptive pana cand se gaseste cel pe care femeia il tolereaza perfect
 • exista insa si femei carora nu li se gaseste nici o pilula care sa li se potriveasca si care sa nu le produca unul sau mai multe efecte nedorite ce nu se remit in timp. Aceasta ultima situatie, desi este cel mai rar intalnita, este totusi posibila.

Desigur pentru medic este imosibil sa prevada felul in care va reactiona pacienta la pilula administrata. Aceasta nu inseamna ca pilulele nu trebuie utilizate. Se va incepe tratamentul cu pilule si se va urmari daca pacienta prezinta sau nu simptome deranjante. In functie de felul, durata, intensitatea si evolutia simptomelor medicul va decide impreuna cu pacienta care va fi atitudinea de urmat.

As dori sa retineti un lucru! Nu va descurajati daca primele incercari cu pilule contraceptive nu sunt prea reusite. Incercati cu alte pilule pana cand veti gasi unele care sa vi se potriveasca. Dar...nu incercati de capul vostru ci impreuna cu medicul (trecerea de la un tip de pilula la altul nu se face oricum ci dupa anumite reguli pe care, daca nu le respectati, riscati sa ajungeti la o sarcina nedorita). Daca nu va merge bine cu un fel de pilule nu inseamna ca nu veti suporta nici alte feluri de pilule. Exista si varianta inversa: daca tolerati bine anumite pilule nu inseamna ca veti tolera la fel de bine si alte tipuri de pilule. Nu exista regula.Pot duce pilulele la sterilitate sau la infertilitate ?

Nu, pilulele nu duc la sterilitate sau infertilitate permanenta.Revenirea la fertilitate este completa ?

In momentul intreruperii tratamentului cu pilule, femeia va reveni la fertilitatea pe care ar fi avut-o oricum, la momentul respectiv, daca nu ar fi folosit niciodata pilula contraceptiva. Cu alte cuvinte, pilulele contraceptive nu modifica fertilitatea naturala a femeii nici in sensul scaderii si nici in sensul cresterii acesteia. Fertilitatea femeii nu este influentata nici in bine, nici in rau.La cat timp, dupa oprirea tratamentului cu pilule, pot sa raman insarcinata ?

Dupa oprirea tratamentului cu pilule combinate, revenirea la fertilitate se face de cele mai multe ori din prima luna, prin urmare sarcina este posibila din prima luna dupa intreruperea tratamentului cu pilule. Exista si posibilitatea unor intarzieri de 2-3 luni pana la revenirea fertilitatii. In situatii foarte rare, in special la femeile de peste 30 de ani, revenirea la fertilitatea normala poate dura mai multe luni, uneori chiar peste un an. Repet insa: pilula contraceptiva nu duce la sterilitate si nici la pierderea definitiva a fertilitatii.Pot pilulele sa afecteze copiii ?

Nu exista dovezi care sa indice vreun efect secundar al pilulelor combinate asupra viitorului copil, daca acestea au fost utilizate pana in luna anterioara conceptiei. Pilulele combinate nu cresc riscul de malformatii nici daca au fost luate in primele trei luni de sarcina, atunci cand se formeaza organele viitorului copil.

Riscul ca o femeie, care a utilizat pilulele contraceptive, sa nasca un copil malformat este acelasi cu cel al unei femei care nu a folosit pilulele. Din pacate 2% din copii nascuti la termen (adica dupa noua luni de sarcina normala) au malformatii, indiferent daca mama a folosit sau nu anticonceptionale.

Si totusi, un studiu publicat in 2009 sugereaza ca, daca la momentul conceptiei femeia se afla in tratament contraceptiv cu pilule combinate, acestea pot duce la nastere inainte de termen sau la o greutate mai mica a copilului. Daca viitorul copil este de sex feminin, dezvoltarea normala a organelor sale sexuale poate fi perturbata de pilulele combinate, avand drept consecinta o fertilitate scazuta la varsta matura.Pot fi luate pilulele de femeile care nu au copii ?

Da, pilulele pot fi folosite de femeile care nu au copii.Determina pilulele contraceptive aparitia cancerului ?

Ei bine, desi zvonurile legate de aceasta problema sunt alarmante, realitatea este complet diferita, cu exceptia cancerului de col.

 • Cancerul ovarian: femeile care iau pilule contraceptive combinate sunt protejate fata de cancerul ovarian. Riscul de cancer este mai mic cu 50% dupa 5 ani de utilizare si cu 80% dupa 10 ani de utilizare, in comparatie cu femeile care nu iau pilule. Protectia continua inca 10-15 ani dupa incetarea administrarii de pilule.

  Se pare ca ovulatiile rare protejeaza contra cenacerului de col. Ori pilulele anticonceptionale tocmai asta fac: blocheaza ovulatia. In timpul sarcinii si alaptarii ovulatia este deasemenea natural oprita si, intradevar, s-a observat ca femeile care au avut mai multe sarcini naturale si cele care au alaptat la san au un risc scazut de cancer ovarian.

 • Cancerul de corp uterin (mai precis cancerul de endometru): femeile care iau pilule contraceptive combinate sunt protejate fata de cancerul uterin. Riscul de cancer este mai mic cu 20% dupa primul an de utilizare si cu 60% dupa 4 ani de utilizare, in comparatie cu femeile care nu iau pilule. Protectia continua inca 10-15 ani dupa incetarea administrarii de pilule.
   
 • Cancerul de san: femeile care iau pilule contraceptive combinate au acelasi risc de producere a cancerului de san ca si femeile care nu iau pilule. Pilula combinata nu cauzeaza cancer mamar nici in timpul utilizarii sale nici dupa intreruperea tratamentului contraceptiv.

  Factori precum varsta la care a fost inceput tratamentul si dozele de hormoni folosite nu influenteaza riscul.

  Mai mult, femeile care au luat pilule combinate si care fac totusi cancer de san (datorita riscului general si nu datorita pilulei), sunt protejate impotriva metastazelor. Astfel sansele de diagnostic si tratament al cancerului, la timp, cat este inca localizat la san si nu diseminat in tot organismul, sunt net crescute. Iar aceasta inseamna vindecare.

  Sa va spun, totusi, care sunt principalii factori care cresc riscul de aparitie a cancerului de san:

  • varsta la care apare prima menstruatie (sub 12 ani riscul este crescut)
  • varsta la care nasteti primul copil (peste 30 de ani riscul este crescut)
  • daca nu alaptati (risc crescut)
  • daca nu aveti copii (risc crescut).
  • varsta la care se instaleaza menopauza (peste 55 de ani riscul este crescut)

  Desigur varsta primei menstruatii si varsta menopauzei nu pot fi influentate. Depinde insa in foarte mare masura de voi daca decideti sa aveti sau nu copii si daca veti alapta sau nu (alaptatul va protejeaza). Depinde tot de voi la ce varsta va hotariti sa faceti primul copil (cu cat mai tinere, cu atat mai bine).

  In legatura cu varsta primei nasteri, pilula poate avea efect negativ indirect: faptul ca, folosind pilula, amanati prima sarcina spre varste mai mari, are drept rezultat cresterea riscului de cancer de san.

 • Cancerul de col uterin. Unele studii sugereaza ca pilulele contraceptive pot creste riscul femeii de a face cancer de col uterin (cancer cervical).
  Riscul crescut este rezultatul combinatiei dintre pilulele contraceptive si infectia HPV (Human Papiloma Virus).

  Pilulele contraceptive cresc riscul de cancer de col la acele femei care sunt infectate cu HPV.

  Se pare ca prin ceva (nu se stie ce anume) pilulele favorizeaza progresiunea infectiei HPV catre leziuni precanceroase si apoi cancer cervical. Nu se stie, deasemenea, daca riscurile sunt similare pentru toate tipurile de pilule contraceptive sau numai pentru unele dintre ele.

  La femeile infectate HPV, riscul de cancer de col depinde de durata tratamentului cu pilule contraceptive:

  • tratamentul de scurta durata (sub 5 ani) nu duce la cresterea semnificativa a riscului de cancer de col uterin.
  • tratamentul de lunga durata duce la o crestere marcata a riscului:
   • la o durata de utilizare intre 5 si 10 ani femeile infectate cu HPV au un risc de 3 ori mai mare de a face cancer de col.
   • la o durata de utilizare de peste 10 ani femeile infectate cu HPV au un risc de 4 ori mai mare de a face cancer de col.

  Dupa 6 ani de la intreruperea tratamentului cu pilule riscul revine la "normal".

  Cum va afecteaza acest lucru ? Care sunt implicatiile practice ? Ce trebuie facut ?

  • faceti vaccinul anti-HPV, mai cunoscut sub numele de vaccinul contra cancerului de col. Optima ar fi vaccinarea inaintea debutului vietii sexuale dar nici mai tarziu nu este rau.
  • prezentati-va regulat la medic pentru control ginecologic, testare HPV (pune in evidenta eventuala prezenta a virusului HPV si tipul acestuia) si test Papanicolau (indiferent daca sunteti sau nu vaccinate anti-HPV - pentru explicatii suplimentare click aici !).
  • daca sunteti infectate cu HPV poate nu ar trebui sa folositi pilule contraceptive pe durata lunga.
   Totusi, exista foruri medicale care, avand in vedere efectele benefice in cazul celorlalte cancere genitale, recomanda continuarea tratamentului cu pilule, in paralel cu vaccinarea pentru prevenirea infectiei cu HPV si tratarea eventualelor consecinte ale acesteia.Se acumuleaza hormonii din pilule in organism ?

Nu, hormonii din pilule nu se acumuleaza in organism. Tot asa cum hormonii naturali, produsi de ovare, sunt eliminati de organism fara a se acumula in timp, nici hormonii din pilule nu se acumuleaza ci sunt eliminati treptat.

De fapt, tocmai din cauza eliminarii destul de rapide, este necesara administrarea zilnica, fara omisiuni, a pilulelor, astfel incat concentratia de hormoni in sange sa poata ramane in mod constant la nivelul ce asigura protectia contra sarcinii.Cat timp pot fi folosite pilulele contraceptive ?

Pilulele pot fi folosite pe parcursul intregii perioade fertile a femeii, de la prima pana la ultima menstruatie. Pentru femeile sanatoase si nefumatoare nu exista o varsta minima si nici una maxima de utilizare a pilulelor. Dar, daca femeia are peste 35 de ani si este fumatoare, pilulele sunt contraindicate, fiind necesara folosirea unei alte metode contraceptive. Deasemenea, daca pe parcurs apar anumite boli, acestea pot sa constituie o contraindicatie temporara sau permanenta pentru pilulele contraceptive.Sunt necesare pauze de tratament ?

Nu sunt necesare pauze de tratament.

Dimpotriva, pauzele ar trebui evitate daca nu sunt justificate (medical sau prin natura relatiei, de exemplu: cuplu separat pe durate lungi de timp). Ultimele reevaluari (2013) privind efectele secundare ale anticonceptionalelor arata ca riscul de trombembolie este mai mare in primul an dupa initierea tratamentului contraceptiv dar si in primul an de la reinceperea tratamentului dupa pauze. Cu alte cuvinte, facand pauza, va supuneti in primul an dupa reluarea tratamentului, unui risc de trombembolie, ce nu ar fi existat daca nu ati fi facut pauza.

Stiu ca asemenea pauze sunt deseori recomandate de diverse persoane si uneori (prea frecvent) chiar de medici. Recomandarile care vi se fac sunt variate si se refera la pauze de tratament care ar trebui sa fie facute periodic, la intervale de timp si pentru durate extrem de diferite, in functie de ceea ce crede persoana care le recomanda. Cu tot regretul, aceste recomandari sunt lipsite de baza stiintifica.Pot fi folosite pilulele contraceptive pentru reglarea ciclului menstrual ?

La aceasta intrebare raspunsul cel mai frecvent pe care il veti primi la medic este: "Da, pilulele pot fi folosite pentru reglarea ciclului menstrual". Mai mult, pilulele sunt frecvent indicate ca "tratament" pentru "reglarea" ciclului.

Dar lucrurile nu stau chiar asa! Si voi stiti bine asta ! Cate dintre voi nu ati luat pilule pentru reglare ? Timp de cateva luni, pe durata tratamentului, ritmul menstrual a parut ca intra in normal. La oprirea administrarii pilulelor, insa...dezamagire totala...ritmul menstrual era cel de dinainte.

Pilulele contraceptive realizeaza o falsa reglare a ciclului menstrual. Menstruatiile par a fi reglate cand de fapt nu s-a schimbat nimic, nici in bine si nici in rau.

Acesta este si motivul pentru care, in momentul intreruperii tratamentului cu pilule, menstruatiile revin la ritmul lor normal, acela pe care l-ati avut inainte de administrarea acestora.

De fapt, pe durata tratamentului cu pilule contraceptive, menstruatiile normale sunt oprite. In locul sangerarilor menstruale normale, pilulele contraceptive produc niste sangerari care se numesc hemoragii de privatiune. Acestea apar printr-un mecanism diferit de cel al menstruatiilor. In timpul pauzelor hormonale de 7 zile, care se fac dupa 21 de zile in care s-au luat pilule, concentratia de hormoni in sange scade iar aceasta declanseaza hemoragia de privatiune.Influenteaza pilulele contraceptive momentul la care vine menopauza ?

Nu. Pilulele contraceptive nu grabesc si nu intarzie sosirea menopauzei.Cum trebuie folosita contraceptia in preajma menopauzei ?

In preajma menopauzei, fertilitatea naturala a femeii este destul de redusa, deoarece in ovare a ramas un numar mic de ovule. Totusi, aceste ovule exista si pot fi fecundate. De aceea, chiar si in preajma menopauzei, contraceptia trebuie folosita. Dupa instalarea menopauzei, adica dupa ultima menstruatie spontana, contraceptia mai trebuie continuata astfel:

 • menopauza instalata sub varsta de 50 de ani: se vor lua pilule contraceptive pentru inca 2 ani dupa ultima menstruatie spontana
 • menopauza instalata dupa varsta de 50 de ani: se vor lua pilule contraceptive pentru inca un an dupa ultima menstruatie spontanaInfluenteaza pilulele contraceptive riscul de deces ?

O intrebare care nu numai ca nu e frecventa ci e total absenta in preocuparile pacientelor. O trec totusi pe lista pentru ca e importanta.

Revista medicala British Medical Journal (BMJ) publica, in numarul din 11 martie 2010, rezultatele unui studiu care a inceput in Anglia in 1968 si care a fost finalizat recent. In studiu au fost cuprinse 23.000 de femei din care jumatate au folosit pilule contraceptive pe intervale de timp mai scurte (luni) sau mai lungi (ani) iar cealalte nu au folosit niciodata pilule. Evolutia acestor femei a fost urmarita de 1400 de medici pe durate de timp de pana la 39 de ani, atat in timpul tratamentului cat si dupa oprirea acestuia. In general, pilulele folosite au avut o incarcatura hormonala medie (50 micrograme etinilestradiol) deci mai mare decat piluele folosite in ziua de azi.

Concluziile:

 • utilizarea pilulelor contraceptive nu creste riscul de deces
 • utilizarea pilulelor contraceptive se asociaza cu o reducere a mortalitatii de toate cauzele exceptand moartea violenta (accidente de circulatie, crime, etc.)Influenteaza pilulele contraceptive rezultatul testelor de sarcina ?

Nu. Pilulele contraceptive nu influenteaza rezultatul testelor de sarcina.Determina pilulele contraceptive aparitia varicelor ?

Nu. Pilulele contraceptive nu determina aparitia varicelor. Mai mult, ele pot fi luate si de catre femeile care au deja varice.

Pilulele combinate au insa legatura cu o alta boala a venelor: tromboflebita. Dar chiar si aici atitudinea trebuie nuantata in functie de forma pe care ia boala:

 • tromboflebita profunda, actuala sau in istoricul pacientei, contraindica pentru totdeauna folosirea pilulelor combinate.
 • tromboflebita superficiala nu reprezinta contraindicatie pentru tratamentul cu pilule combinate.