.............................
Cum se iau pilulele contraceptive ?

Modul de administrare difera in functie de numarul de pilule de pe folie: 21 sau 28 de pilule.

 • Foliile cu 21 de pilule

  • Primul ciclu contraceptiv. Asteptati sa inceapa menstruatia. Luati prima pilula de pe prima folie in prima zi de sangerare. In continuare trebuie sa luati cate o pilula in fiecare zi, pana terminati toate cele 21 de pilule de pe folie. Desi nu are importanta la ce ora din zi luati pilula, este de preferat sa o luati seara la culcare.
   Comentariu - Trebuie sa iau pilulele neaparat la aceeasi ora ?

   Daca doriti sa luati pilule combinate dupa o nastere, dupa perioada de alaptare, dupa un avort, dupa o interventie chirurgicala sau dupa ce ati folosit o alta metoda contraceptiva, adresati-va unui cabinet de planificare familiala si contraceptie pentru a afla cand si cum puteti incepe administrarea acestora.

  • Pauza. Dupa ce au fost administrate cele 21 de pilule cu hormoni de pe prima folie, urmeaza sa faceti o pauza de 7 zile, in care nu veti lua nici o pilula.

   Atentie ! Nu mariti pauza peste 7 zile. Riscati sa ramaneti insarcinata. Daca, din greseala, ati marit pauza chiar si cu o singura zi, adresati-va unui cabinet de planning familial. Pana cand discutati cu medicul, nu intrerupeti administrarea pilulelor ci continuati sa le luati dar evitati alte contacte sexuale sau folositi prezervativul.

  • Urmatoarele cicluri contraceptive. Dupa pauza de 7 zile, veti incepe sa luati pilulele de pe o folie noua si veti continua administrarea acestora timp de 21 de zile, urmate de o noua pauza de 7 zile si tot asa mai departe. Veti mentine tot timpul acelasi ritm: 21 - 7 - 21 - 7 - 21 - 7... fara sa mai tineti cont de venirea menstruatiei pentru a incepe o noua folie (asa cum ati facut cand ati inceput prima folie).

 • Foliile cu 21+7 pilule

  • Primul ciclu contraceptiv este identic cu cel de la foliile cu 21 de pilule. Asteptati sa inceapa menstruatia. Luati prima pilula de pe prima folie in prima zi de sangerare. In continuare trebuie sa luati cate o pilula in fiecare zi, pana terminati toate cele 21 de pilule active de pe folie.
  • Pauza. Dupa ce au fost administrate cele 21 de pilule cu hormoni de pe prima folie, veti lua in continuare zilnic cate una din cele 7 pilule inactive (care nu contin hormoni).
  • Urmatoarele cicluri contraceptive. Dupa ce ati luat ultima din cele 7 pilule inactive, in ziua imediat urmatoare, veti incepe sa luati din nou 21 de pilulele active de pe o noua folie urmate de 7 pilule inactive si tot asa mai departe.

   Dupa cum vedeti, in cazul foliilor 21+7, desi administrarea pilulelor este continua, hormonii sunt administrati discontinuu, cu intreruperi: dupa 21 de zile de luat hormoni (pilulele active) urmeaza un interval de 7 zile in care nu luati hormoni (pilulele inactive), timp in care va aflati, de fapt, in pauza hormonala.


Dupa cat timp de la inceputul tratamentului cu pilule combinate sunt protejata ?

Protectia contra sarcinii este asigurata de pilulele contraceptive dupa intervale de timp diferite fata de momentul inceperii tratamentului, in functie de situatia in care se afla femeia atunci cand incepe tratamentul.

 • situatia cea mai frecventa este aceea a unei femei sanatoase, care are menstruatii normale. In aceast caz, daca luati pilulele incepand cu prima zi a menstruatiei, efectul protector se instaleaza imediat si veti fi protejata din prima zi. Nu este necesar sa asteptati un anumit interval de timp pana cand medicamentele isi fac efectul.
 • daca ati depasit momentul primei zile de menstruatie si nu puteti astepta pana la menstruatia viitoare (pentru a incepe tratamentul cu pilule din prima zi a acesteia) sau daca va aflati in alta situatie (dupa ce ati nascut, in perioada de alaptare, dupa un avort, dupa o interventie chirurgicala, etc.) ar fi bine sa va adresati unui medic dintr-un cabinet de planificare familiala si contraceptie pentru a fi corect sfatuite.


Pentru cat timp protejeaza ?

Efectul de protectie contra sarcinii se intinde pe toata durata tratamentului cu pilule combinate (luni sau ani de zile) cu conditia administrarii corecte. De mentionat ca veti fi protejate si in timpul pauzei de 7 zile in care nu se iau pilule cu hormoni ( intervalul liber).


Ce se intampla cu menstruatia in timpul tratamentului cu pilule combinate ?

Dupa ce incepeti sa luati pilule combinate, veti observa ca sangerarile incep intruna din cele 7 zile de pauza. Sangerarea este usor modificata fata de menstruatiile pe care le-ati avut inaintea tratamentului contraceptiv:

 • sangerarea dureaza mai putine zile decat menstruatiile obisnuite sau poate chiar sa lipseasca
 • cantitatea de sange pierduta pe parcursul unei zile este mai mica
 • sangele este de culoare mai inchisa
 • durerile menstruale (daca au existat inaintea tratamentului) scad in intensitate sau chiar dispar.

Comentariu - Am menstruatii adevarate in timpul tratamentului cu pilule ?


Cand pot sa intrerup tratamentul ? Ce precautii sunt necesare ?

Puteti intrerupe tratamentul oricand doriti dar dupa ce ati luat toate pilulele de pe o folie lunara.


Care sunt efectele nedorite ale pilulelor combinate ?

Pilulele combinate au si efecte nedorite (la fel ca marea majoritate a medicamentelor). Aceste efecte sunt posibile dar nu sunt obligatorii. Cu alte cuvinte nu apar la toate femeile care iau pilule ci doar la unele dintre ele.

 • Efectele secundare initiale. Sunt efecte nedorite, pe care le puteti resimti in primele 1-3 luni ale tratamentului:
  • dureri de cap
  • ameteli
  • greturi
  • varsaturi
  • balonare
  • sani mai plini si durerosi
  • mici sangerari intre menstruatii (se numesc "spotting" = patare)
  • modificari in greutate (crestere sau scadere)
  • senzatie de oboseala, somnolenta
  • nervozitate
  • scaderea libidoului
  • tendinta la depresie.

  Aceste simptome, daca apar, sunt de cele mai multe ori neplacute si deranjante dar fara pericol pentru sanatate. Ele scad treptat in intensitate pe masura ce organismul se obisnuieste cu noii hormoni si in final dispar complet. De aceea, tratamentul cu pilule nu trebuie intrerupt ci trebuie lasat timp corpului sa se acomodeze. Daca simptomele nu diminua dupa 1-3 luni, adresati-va unui medic de specialitate pentru a gasi un alt tip de pilula care sa vi se potriveasca.

  Daca nu va simtiti bine cu un anumit tip de pilule nu inseamna ca nu veti suporta nici un fel de pilula. Nu renuntati la tratament doar pentru ca nu ati nimerit, din prima, varianta potrivita. Sunt situatii in care pilula potrivita se gaseste dupa 4-5 incercari. Invers, daca suportati un anumit tip de pilula nu inseamna ca le veti suporta la fel de bine pe toate (poate da, poate nu).

 • Efectele secundare ulterioare.

  Deoarece tratamentul cu pilule combinate este un tratament de lunga durata, este posibil (nu obligatoriu) sa apara, in timp, anumite efecte secundare la nivelul aparatului genital si al sanilor precum si modificari ale unor analize de laborator care, nedepistate, pot duce la efecte severe. Cresterea colesterolului, de exemplu, poate duce la deteriorarea vaselor de sange si la formarea de cheaguri. In functie de locul unde se formeaza cheagul pot sa apara complicatii, unele dintre acestea fiind foarte grave.

  Depistarea precoce a eventualelor efecte nedorite ale pilulelor permite sa se ia masurile medicale adecvate sau, daca e cazul, sa se intrerupa tratamentul. Pentru aceasta, pe durata folosirii pilulelor, trebuie sa faceti controalele periodice pe care vi le recomanda medicul. Poate fi neplacut dar nu veti avea decat de castigat. Daca la control totul este normal, veti putea continua tratamentul fara grija (iar acesta este un castig). Invers, daca la control apar modificari, se pot lua din timp masurile necesare pentru a evita complicatiile ulterioare (si acesta este deasemenea un castig).


Ce trebuie sa fac daca am uitat sa iau pilulele la timp ?

Exista mai multe variante de actiune in cazul in care ati uitat sa luati pilulele. Aceste variante tin de tipul pilulei, de a cata pilula de pe folie a fost uitata, si de numarul pilulelor uitate. Pentru simplitate urmati urmatoarele instructiuni:

 • luati pilula uitata atunci cand va aduceti aminte de ea. Luati celelalte pilule cand oricum le-ar fi venit randul. Nu modificati programul celorlalte pilule, din cauza pilulei uitate, si nici nu intrerupeti tratamentul contraceptiv.
  Observatie: in functie de cand va aduceti aminte de pilula uitata, este posibil sa luati 2 pilule in aceeasi zi sau chiar deodata.
 • daca ati luat pilula uitata cu o intarziere de maxim 12 ore fata de ora obisnuita de administrare, nu ati pierdut efectul contraceptiv, adica sunteti in continuare protejata. Continuati sa luati pilulele in mod regulat.
 • daca ati luat pilula uitata cu o intarziere mai mare de 12 ore nu mai puteti fi sigura de protectie: poate sunteti protejata sau poate nu. Ce trebuie facut ? Aveti doua posibilitati:
  • adresati-va unui cabinet de planning familial. Pana cand ajungeti la cabinet, continuati sa luati pilulele, dar evitati contactele sexuale sau folositi un mijloc suplimantar de protectie! La cabinet veti spune ce fel de pilule luati si a cata pilula de pe folie ati uitat-o. In functie de aceasta, vi se va spune daca mai sunteti inca protejata sau nu. Daca nu sunteti protejata, vi se vor da sfaturile necesare.
  • daca nu va puteti prezenta la cabinetul de planning familial, continuati sa luati pilulele contraceptive in ritmul normal, dar ... evitati contactele sexuale sau protejati-va suplimentar, cu prezervativ, pana la urmatoarea sangerare lunara. Cand veti incepe administrarea pilulelor de pe folia urmatoare, veti fi din nou protejata. Daca sangerarea nu apare, faceti un test de sarcina la 10 zilei dupa data la care ar fi trebuit sa vina menstruatia.


Cum procedez daca iau si alte medicamente ?

Unele medicamente interactioneaza cu pilulele contraceptive. Dar nu toate. De cele mai multe ori, prin asociere cu un alt medicament, efectul protector al pilulei contraceptive scade. Exista si situatii mai rare, in care pilula este cea care reduce efectul celuilalt medicament.

 • nu intrerupeti tratamentul contraceptiv ci luati-l in continuare, impreuna cu celalalte tratamente, si prezentati-va cat mai curand la cabinetul de planificare familiala. Medicul va poate spune daca medicamentul pe care il luati interfera sau nu cu pilulele contraceptive, ce precautii trebuie luate si pentru cat timp.
 • pana cand ajungeti la cabinet, evitati contactele sexuale sau folositi prezervativul, concomitent cu pilulele.


Cum procedez in caz de voma ?

Daca varsati la mai putin de 3 ore dupa ce ati luat pilula, este posibil ca aceasta sa fi fost eliminata odata cu continutul varsat. Protectia este incerta.

 • luati o noua pilula contraceptiva in locul celei varsate. Daca este posibil, luati inainte o tableta contra vomei.
  Intervalul de timp scurs intre ultima pilula luata fara sa varsati si pilula luata in locul celei varsate nu trebuie sa fie mai mare de 36 de ore.

Daca varsati la mai mult de 3 ore dupa ce ati luat pilula, protectia se pastreaza.


Cum procedez daca am diaree ?

In caz de diaree severa (cu mai multe scaune pe zi), protectia este incerta. Pentru a evita o sarcina nedorita trebuie sa:

 • nu intrerupeti administrarea pilulelor contraceptive active, ci luati-le in continuare pana la sfarsitul foliei. Dupa ce ati luat toate pilulele active de pe folia lunara nu faceti pauza de 7 zile (sau nu luati pilulele inactive) ci continuati cu administrarea pilulelor active de pe o noua folie.
 • evitati contactele sexuale sau folositi prezervativul din prima zi de diaree pana la 7 zile dupa oprirea acesteia.

In caz de diaree usoara, protectia nu este afectata.


Cand trebuie sa ma prezint neaparat la medic ?

Va rugam informati imediat medicul in urmatoarele situatii:

 • daca pe durata tratamentului apare una din urmatoarele boli: hepatita, icter, mancarimi ale pielii, cancer genital sau la san, anemie, diabet zaharat, tulburari ale grasimilor din sange, hipertensiune arteriala, boli de inima, varice, tromboflebita, tulburari de coagulare cu tendinta la formare de cheaguri, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, coreea minor, lupus eritematos. Aceste boli, chiar daca nu sunt provocate de pilule, pot avea o evolutie dificila atata timp cat pacienta ia pilule contraceptive.
 • daca faceti vreun alt tratament. Unele medicamente pot sa scada protectia de sarcina pe care o da pilula combinata.
 • daca in timpul tratamentului apar semnele de alarma.


Cand trebuie sa intrerup imediat tratamentul ?

Administrarea pilulelor contraceptive trebuie imediat intrerupta in urmatoarele situatii:

 • daca apar semnele de alarma
 • hipertensiune arteriala
 • sarcina
 • operatie programata - tratamentul se opreste cu cel putin 4 saptamani inainte de operatie (optim 6 saptamani)
 • imobilizare prelungita