............................
Cum se iau pilulele contraceptive monohormonale?

 • Primul ciclu contraceptiv. Asteptati sa inceapa menstruatia. Luati prima pilula de pe prima folie in prima zi de sangerare. In continuare trebuie sa luati cate o pilula in fiecare zi, pana terminati toate cele 28 de pilule de pe folie. Desi nu are importanta la ce ora din zi luati pilula, este de preferat sa o luati seara la culcare.

  Atentie !
  Daca doriti sa luati pilule monohormonale dupa o nastere, in perioada de alaptare, dupa un avort sau dupa ce ati folosit o alta metoda contraceptiva, adresati-va unui cabinet de planificare familiala si contraceptie pentru a afla cand si cum puteti incepe administrarea acestora.

 • Urmatoarele cicluri contraceptive. Dupa ce au fost administrate cele 28 de pilule cu hormoni de pe prima folie, veti incepe sa luati pilulele de pe o folie noua, fara pauza, in ziua imediat urmatoare celei in care ati luat ultima pilula din prima folie, si veti continua administrarea acestora timp de 28 de zile, pana se termina, dupa care incepeti imediat o alta folie...si tot asa mai departe. Cu alte cuvinte din momentul inceperii tratamentului cu pilule monohormonale veti lua zilnic cate o pilula, continuu, fara pauze.

  Atentie !
  In ceea ce priveste rigoarea in administrarea pilulelor monohormonale exista unele diferente intre cele din generatiile mai vechi si cele din generatiile noi.

  • In cazul pilulelor monohormonale din generatiile mai vechi regularitatea administrarii pilulelor este extrem de importanta. Este admisa o intarziere de cel mult 3 ore.  Comentariu.
  • Recent a aparut o generatie noua de pilule monohormonale care permit o intarziere de pana la 12 ore in administrare (asemanator cu pilulele combinate), fara a se pierde efectul contraceptiv.


Dupa cat timp de la inceputul tratamentului cu pilule monohormonale sunt protejata ?

Daca luati pilulele incepand cu prima zi a menstruatiei, efectul protector se instaleaza imediat si veti fi protejata din prima zi.

Daca incepeti pilulele mai tarziu, efectul protector nu se mai instaleaza imediat ci mai tarziu. In aceasta situatie ar fi bine sa intrebati unui medic dintr-un cabinet de planificare familiala si contraceptie.


Pentru cat timp protejeaza ?

Efectul de protectie contra sarcinii se intinde pe toata durata tratamentului cu pilule monohormonale (luni sau ani de zile) cu conditia administrarii corecte.


Ce se intampla cu menstruatia in timpul tratamentului cu pilule monohormonale ?

Dupa ce incepeti sa luati pilule monohormonale sangerarile menstruale pot suferi unele modificari:

 • sangerarile "menstruale" pot fi mai frecvente sau mai rare (o menstruatie la cateva luni sau chiar absenta intermitenta a sangerarilor) si pot aparea la intervale de timp neregulate si complet imprevizibile. Aceasta nu este insa o problema. Contrar asteptarilor, absenta unui ritm menstrual regulat nu reprezinta un pericol pentru starea de sanatate si nu trebuie sa va ingrijoreze. Daca ideea de a nu avea un ciclu menstrual regulat va deranjeaza, nu luati pilule monohormonale !
 • sangerarea dureaza mai putine zile decat menstruatiile obisnuite
 • cantitatea de sange pierduta pe parcursul unei zile este mai mica
 • sangele este de culoare mai inchisa
 • durerile menstruale (daca au existat inaintea tratamentului) scad in intensitate sau chiar dispar.


Cand pot sa intrerup tratamentul si ce precautii sunt necesare ?

Puteti intrerupe tratamentul oricand doriti dar dupa ce ati luat toate pilulele de pe o folie lunara. Nu sunt necesare precautii suplimentare.


Care sunt efectele nedorite ale pilulelor monohormonale ?

Pilulele monohormonale au si efecte nedorite (la fel ca marea majoritate a medicamentelor). Aceste efecte sunt posibile dar nu sunt obligatorii. Cu alte cuvinte nu apar la toate femeile care iau pilule ci doar la unele dintre ele.

 • Efectele secundare initiale.

  Sunt efecte nedorite, pe care le puteti resimti in primele 1-2-3 luni ale tratamentului: dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi, balonare, sani mai plini si durerosi, mici sangerari intre menstruatii ( se numesc "spotting" = patare), lipsa menstruatiilor, modificari in greutate (crestere sau scadere), senzatie de oboseala, somnolenta, nervozitate, scaderea libidoului, tendinta la depresie.

  Aceste simptome, daca apar, sunt de cele mai multe ori neplacute si deranjante dar fara pericol pentru sanatate. Ele scad treptat in intensitate pe masura ce organismul se obisnuieste cu noii hormoni si in final dispar complet. De aceea, tratamentul cu pilule nu trebuie intrerupt ci trebuie lasat timp corpului sa se acomodeze. Daca simptomele nu diminua dupa 1-3 luni, adresati-va unui cabinet de planificare familiala si contraceptie unde medicul va va ajuta sa gasiti un alt tip de pilula care sa vi se potriveasca.

 • Efectele secundare ulterioare.

  Sunt rare si, in general, nu sunt grave din punct de vedere medical. Cea mai frecventa problema este neregularitatea menstruatiilor.

  Exista insa situatii medicale, in care prezentarea la medic este absolut necesara.


Cand trebuie sa ma prezint neaparat la medic ?

Unele situatii medicale, chiar daca nu sunt provocate de pilule, pot avea o evolutie dificila atata timp cat luati pilule contraceptive. De aceea informati imediat medicul:

 • daca in timpul tratamentului apare una din urmatoarele situatii medicale:
  • sangerare vaginala anormala
  • amenoree
  • sarcina, care poate fi extrauterina
  • cancer de san
  • hepatita sau coloratia galbena a pielii (icter)
  • dureri de cap deosebit de intense care au aparut sau au devenit mai puternice dupa inceperea tratamentului
  • epilepsie
  • boli de inima cauzate de cheaguri
 • daca faceti vreun alt tratament. Unele medicamente pot sa scada protectia de sarcina pe care o da pilula monohormonala.