..................................................................

AVERTISMENT !
Raspunsurile sau sfaturile medicale oferite in pagina aceasta au caracter orientativ si se refera numai la situatia particulara a acelor persoane care au pus intrebarile. Daca aveti o problema de contraceptie, nu va bazati doar pe informatia prezentata aici. Cereti consultul unui medic dintr-un cabinet de planificare familiala.

Afiseaza | Ascunde    toate raspunsurile


Ivan Tonya

18.11.2009

Numele meu este ..., nr. de fisa ... Am vorbit cu dumneavoastra in vara aceasta chiar inainte sa plec din nou in Spania, unde locuiesc in prezent. Va povestisem ca aveam probleme din cauza anticonceptionalului Yasmin luat pe perioada de un an: crestere semnificativa a greutatii, simptome de varsaturi, depresie accentuata, celulita acumulata. M-am hotarat sa renunt la pastile, ultima luand-o pe data de 12 iulie. Din iulie si pana acum am avut: in septembrie menstruatie foarte putina, in octombrie 6 zile, si acum, in noiembrie din data de 12. Organismul incepe sa se recupereze, deoarece am mai scazut in greutate, depresia a scazut si simptomele de varsaturi au disparut aproape complet. Vad ca si menstruatia a inceput sa fie putin mai regulata in comparatie cu anul trecut cand, inainte sa iau anticonceptinalele respective imi venea o data la trei luni. Problema mea este urmatoarea: luna aceasta de cand mi-a venit menstruatia, adica din data de 12 si pana azi au trecut 7 zile, si aceasta nu da semne ca s-ar opri. Mi-e frica sa nu patesc la fel ca anul trecut cand dupa 2 saptamani de sangerari zilnice m-am dus la urgente. Atunci mi-a fost prescris un medicament care opreste hemoragia. Din pacate nu mai imi aduc aminte numele, dar stiu ca era un lichid maro si cu un gust foarte amar. V-as ruga sa-mi dati un sfat ce as putea sa iau, si din ce cauza am aceste sangerari prelungite. Va multumesc.

 

Abordez problemele pe rand:

  • Cum a fost menstruatia inainte de orice tratament cu pilule ? Am inteles ca rara, dar a fost si putina ? Poate nu ar fi fost rau sa fi investigat cauza menstruatiilor rare (care se cheama "spaniomenoree") inainte de inceperea tratamentului cu anticonceptionale. Pilulele contraceptive dau, in timpul administrarii, falsa impresie de "reglaj menstrual" (vezi explicatiile de la Metode contraceptive > Pilule combinate > Utilizare > Comentariul de la sfarsitul intrebarii: Ce se intampla cu menstruatia in timpul tratamentului cu pilule combinate?). Atunci cand se intrerupe tratamentul cu pilule, menstruatia revine, mai devreme sau mai tarziu, la "normalul" pe care femeia l-a avut inainte de inceperea utilizarii pilulelor. In cazul tau, ma astept sa ai din nou menstruatii rare. Daca acest lucru se intampla, poate nu ar fi rau sa profiti de faptul ca acum nu iei pilule si sa mergi la ginecolog si/sau endocrinolog pentru a investiga cauza spaniomenoreei. Cel mai probabil este sa nu gasesti o cauza anume, ceea ce inseamna ca pur si simplu asa esti construita (mai ales daca ai avut intotdeauna menstruatii rare). Dar spaniomenoreea poate avea si cauze medicale care ar necesita tratament (de obicei, in aceasta situatie, menstruatiile rare nu au fost intotdeauna prezente ci au aparut in timp, dupa ce ani la rand au fost normale).
  • S-a oprit intre timp ultima menstruatie ? Probabil ca medicamentul despre care intrebi este Alchemila. Se administreaza cate 30-40 de picaturi de 3 ori pe zi. Dar nu cred ca il gasesti in Spania (este facut in tara). Solutia pentru rezolvarea menstruatiilor prelungite (daca persista) o poti avea doar in urma consultului ginecologic/endocrinologic.
  • Dupa disparitia totala a efectelor negative produse de Yasmin si daca investigtiile medicale nu pun in evidenta nici o boala, poti incerca o alta pilula, pe care organismul ar putea sa o tolereze mai bine. Daca e cazul, se pot face mai multe incercari pana cand se gaseste pilula cea mai potrivita.Ana Maria

06.11.2009

Domnule doctor, folosesc anticonceptionalele Yaz de 3 luni de zile si am luat destul de mult in greutate. Ce ma sfatuiti sa fac ? Multumesc ,cu stima ...

 

Incep cu doua observatii: (1) Nu mi-ai spus cat ai crescut in greutate. (2) Este foarte important ca aprecierea greutatii sa nu fie subiectiva si aproximativa. Foloseste cantarul, de fiecare data acelasi cantar.

In general, pilulele contraceptive combinate pot determina, in perioada initiala de tratament, o crestere in greutate de pana la 3-4 kg (vezi "Pilulele combinate-Utilizare"). Aceasta se produce in special prin retinere de apa in organism. In urmatoarele 3-4 luni o parte din lichide se pierd iar pacienta ramane cu un plus de greutate cam de 0,5 - 1,5 kg fata de greutatea avuta inainte de a lua pilulele. Desigur, acest lucru nu se intampla intotdeauna la fel ci exista variatii de la o femeie la alta.

Anticonceptionalele Yasmin si Yaz au fost concepute tocmai pentru a se evita aceasta retinere de apa, deci pentru a se evita cresterea in greutate. Dar, dupa cum bine vezi, corpul tau nu raspunde cum am dori la Yaz. In cazul tau se pare ca, totusi, reti apa.

Daca ai luat deja mai mult de 4 kg in greutate sau daca inca nu ai luat dar greutatea ta continua sa creasca si vei trece peste 4 kg ar fi bine sa schimbi contraceptivul - faptul ca sub Yaz ai luat in greutate nu inseamna ca nu poti rezolva problema folosind un alt anticonceptional. Pentru aceasta ar fi bine sa te adresezi unui medic de specialitate (vezi "Cabinete si medici" in meniul din josul paginii). Daca esti din Brasov poti veni la cabinet sa vedem ce e de facut. E bine de stiut ca, in cazul unor femei, trebuie incercate mai multe variante de pilule anticonceptionale pana se gasesc cele care nu dau efecte neplacute.AC

00.00.2009

Am o prietena care a fost la un medic ginecolog pentru contraceptie. Acesta i-a spus sa nu mai ia anticonceptionale (pilule contraceptive) pentru ca acestea fac uterul mic si nu va putea sa aiba copii mai tarziu. Ce parere aveti ?

 

Sa schimbe ginecologul. Recomandarea pe care a primit-o este foarte "interesanta" dar total aiurea. Pilulele contraceptive nu micsoreaza si nici nu maresc uterul. Pilulele contraceptive nu duc la sterilitate. O exceptie ar putea-o constitui situatia in care, pilulele sunt administrate in primii doi ani dupa venirea primei menstruatii, unei fete care nu are menstruatii regulate.

Cand mai auziti asemenea opinii si nu aveti acces la informatii medicale corecte, incercati sa judecati singure, din p.d.v. al bunului simt si nu al stiintei medicale. Daca ar fi asa, credeti ca folosirea pilulelor ar fi autorizata de vreo autoritate de control al medicamentelor ? Daca ar fi asa, nu ne-am afla in fata unei probleme serioase de sanatate publica, la nivel mondial ? Nu ar fi acesta un subiect consistent pentru presa internationala ? Ati auzit vreodata asa ceva la un post serios de stiri (de ex. CNN) ?

 
 
 
       
   
   
E-mail