..................................................................

AVERTISMENT !
Raspunsurile sau sfaturile medicale oferite in pagina aceasta au caracter orientativ si se refera numai la situatia particulara a acelor persoane care au pus intrebarile. Daca aveti o problema de contraceptie, nu va bazati doar pe informatia prezentata aici. Cereti consultul unui medic dintr-un cabinet de planificare familiala.

Afiseaza | Ascunde    toate raspunsurile


oana

23.12.2010

Mi-ati prescris acum ceva timp anticonceptionalele Marvelon. Luna aceasta am cautat la vreo 3 farmicii si mi-au spus ca nu au mai primit, asa ca una dintre farmaciste mi-a sugerat sa iau Microgynon deoarece are acesasi combinatie, doar producatorul este diferit. Am vazut totusi ca Marvelonul contine desogestrel, si Micro levonorgestrel. Se poate sa continui luna aceasta cu Microgynon sau mi-ar provoca probleme ? Multumesc anticipat.

 

Ai observat corect faptul ca cele doua contraceptive nu au acelasi continut. Este intotdeauna de preferat sa continui cu acelasi contraceptiv, daca nu iti face probleme. In situatia data, cand nu se gaseste Marvelon, poti, totusi, sa iei Microgynon dar trebuie sa ai in vedere ca pot sa apara efecte secundare: dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi, dureri de sani, sangerari intermenstruale, etc. Acestea nu sunt insa obligatorii. Daca ai noroc, te vei simti bine si vei avea sarbatori fericite. Daca nu ... asta e !

Imi pare rau ca nu ai ajuns la cabinet unde puteai cumpara Marvelon. Iti sugerez ca pe viitor sa consulti lista de "Contraceptive cu plata" disponibile in cabinetul nostru, pe care o tin permanent actualizata. Este accesibila in zona de "Contact" (dupa cum vezi in stanga).



cryss

29.11.2010

Pana acum am folosit pilule contraceptive. As dori sa stiu daca prezervativul se poate folosi concomitent cu ovulele Contracept M sau cu foitele chinezesti. Va multumesc.

 

Prezervativele pot fi folosite impreuna cu Contracept M (care contine clorura de benzalconiu) sau cu foitele chinezesti (pe baza de nonoxynol-9), ambele facand parte din categoria spermicidelor. Utilizarea simultana a doua metode contraceptive (prezervativ si spermicid, in cazul de fata) asigura o protectie mai eficienta fata de o sarcina nedorita. Prezervativul aduce si beneficiul suplimentar al protectiei contra infectiilor cu transmitere sexuala. Deci este chiar OK.

Reamintesc eficienta superioara a spermicidelor cu benzalconiu, si anume 96-97% fata de eficienta de 80-85% a spermicidelor cu nonoxynol-9. Datorita acestei diferente utilizarea prezervativului aproape ca se impune in cazul spermicidelor cu nonoxynol-9. Atentie mare la respectarea stricta a instructiunilor de utilizare din prospectul medicamentelor (vezi si pagina despre spermicide).



manuela

02.11.2010

Sunt MN si va scriu in legatura cu vaccinul Anti HPV. Am facut primul vaccin (Cervarix) la 1 iulie, al doilea rapel la 1 august, iar ultimul la 1 noiembrie. Ce riscuri sint in acest caz ? Va multumesc foarte frumos.

 

Ritmul de administrare a dozelor de Cervarix, recomandat de producator este:

  • doza 1: la data aleasa
  • doza 2: la 1 luna dupa prima doza
  • doza 3: la 6 luni dupa prima doza

In cazul in care acest program de vaccinare nu poate fi urmat intocmai, producatorul accepta anumite abateri. Astfel, doza 2 poate fi facuta la 1-2,5 luni dupa prima iar doza 3 la 5-9 luni dupa prima.

In cazul tau a treia doza a fost facuta la 4 luni dupa prima, deci mai repede. Eventualitatea ca o doza sa fie administrata mai devreme se pare ca nu a fost luata in calcul de cei care au studiat problema. Daca am avea in vedere un eventual supradozaj (datorita intervalului prea scurt dintre doze), producatorii afirma ca nu exista riscuri suplimentare, efectele secundare posibile fiind aceleasi cu cele de la administrarea normala. Nu pot sa-ti spun insa nimic despre ceea ce se intampla cu intensitatea raspunsului imun (deci cu nivelul protectiei date de vaccin), daca aceasta este afectata sau nu prin administrarea precoce a dozei 3.



radasd adasdas

31.10.2010

Va multumesc foarte frumos pentru raspuns. Da, sunt din Brasov si am si fost la cabinet la policlinica, dar am sa vin cand veti fi dvs. In legatura cu vaccinul contra cancerului de col uterin - am facut prima doza din cele 3 dar am fost speriata de cateva pesoane si nu m-am mai dus pentru a doua doza, la acel interval de o luna. Mi s-a spus ca vaccinul instaureaza cancerul de fapt si m-am cam speriat.

 

Este normal ca ceea ce ti s-a spus sa te sperie. Numai ca...este imposibil ca vaccinul contra cancerului de col sa duca la aparitia cancerului din simplul motiv ca vaccinul nu contine nici un fel de virus.
Nu iti spun mai multe aici, pentru ca informatia aceasta exista deja pe site. Pentru a o accesa, click aici ! Dupa ce citesti, explica-le si celor care te-au speriat cum stau de fapt lucrurile.



radasd adasdas

25.10.2010

Am si eu o problema in legatura cu anticonceptionalele Yasmin. Le utilizez inca din anul 2007 luna martie-aprilie. La acea perioada greutatea mea era de 62 kg iar acum este de 67 si varsta de 20 de ani. Credeti ca ar fi indicat sa le schimb? Pot avea legatura cu cresterea mea in greutate? Mentionez ca inainte de a tine regim mancam mai multe dulciuri decat ar fi trebuit dar stiu sigur ca in 2007 cand le-am luat prima data am luat in greutate 2 kg si am tot crescut. Va multumesc.

 

Imi este greu sa afirm cu siguranta daca Yasmin este sau nu cauza cresterii tale in greutate.

Se stie ca pilulele combinate pot duce, la unele femei, la o crestere in greutate de pana la 2-3 kg, prin retinere de apa in organism, sub influenta hormonilor din compozitia lor. Cresterea in greutate se opreste, de obicei, la acest nivel. Exista insa femei la care atat retinerea de apa cat si cresterea in greutate continua.

Yasmin contine un hormon numit drospirenona, care mai este prezent doar la Yaz si Beyaz, fratii mai mici ai Yasmin-ului. Drospirenona are efect diuretic (adica determina eliminarea apei din corp). Ea a fost introdusa in compozitia acestor anticonceptionale tocmai cu intentia de a evita retinerea de apa si cresterea in greutate.

In practica de cabinet nu am observat insa diferente spectaculoase de evolutie a greutatii la femeile care folosesc Yasmin in comparatie cu cele care iau alte contraceptive. Cele mai multe nu cresc in greutate sau cresc doar 2-3 kg. Am avut si paciente la care cresterea in greutate dupa Yasmin a fost mai mare decat la administrarea contraceptivelor care nu contin drospirenona, motiv pentru care au solicitat schimbarea medicamentului. Prin urmare Yasmin poate fi cauza cresterii in greutate desi, teoretic, nu ar trebui sa aiba acest efect.

E indicat sau nu sa schimbi Yasmin cu alte pilule ? Nu recomand schimbarea unui contraceptiv daca femeia se simte bine cu acesta. Dar, daca exista efecte neplacute care ar putea fi cauzate de anticonceptional, schimbarea medicamentului devine o optiune de luat in consideratie. Trecerea de la un contraceptiv la altul se face insa dupa anumite reguli. De aceea, daca esti din Brasov, vino la cabinet pentru a stabili impreuna ce e de facut. Daca esti din alta localitate, adreseaza-te unui cabinet de planning apropiat. Gasesti CABINETE SI MEDICI in meniul din partea stanga-jos a paginii.

Si nu uita...daca vrei sa fii frumoasa si sanatoasa, renunta cat de mult poti la dulciuri. Ar fi pacat si fara efect sa schimbi un Yasmin "nevinovat" daca, de fapt, ai luat in greutate din cauza dulciurilor.



bmg

11.10.2010

bmg s-a prezentat azi la cabinet intrebandu-ma daca pilulele contraceptive isi mai fac efectul dupa ce a mancat grapefruit si pomelo. I-a spus o doctorita iar apoi a citit si pe net ca aceste fructe pot sa scada efectul de protectie anti-baby al anticonceptionalelor. A gasit si pareri contrare. I-am spus ca nu stiu nimic despre aceasta problema dar ca ma voi interesa si voi da raspunsul aici.

 

Sucul de grapefruit (spre deosebire de sucul altor citrice) influenteaza prelucrarea in ficat a mai multor medicamente, cele mai multe dintre ele fiind destinate tulburarilor psihice. Mai precis, sucul blocheaza activitatea a doua enzime hepatice care au rol in eliminarea acestor medicamente din organism. Prin urmare medicamentele nu mai sunt eliminate in ritm normal si se acumuleaza, ducand la cresterea concentratiei lor in sange.

Pilulele contraceptive sunt eliminate si ele prin actiunea citocromului P450, care este una din cele doua enzime blocate de sucul de grapefruit. Se poate presupune, prin analogie cu celelalte medicamente, ca hormonii din pilula nu mai sunt eliminati corespunzator si ating o concentratie sanguina mai mare ducand, prin aceasta, nu la scaderea ci la cresterea protectiei fata de o eventuala sarcina nedorita.

Nu exista insa informatii stiintifice care sa confirme interactiunea dintre sucul de grepfruit si contraceptive nici in sensul cresterii si nici al scaderii efectului protector. Nici ghidul Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu face referire la aceasta problema.

Daca ar exista totusi probleme cauzate de consumul de grapefruit de catre femeile ce iau anticonceptionale, teoretic aceastea ar putea fi legate de reactii adverse cauzate de cresterea cantitatii de estrogen sintetic din sange, sub influenta fructului, in conditiile unui consum constant. Deoarece nici o publicatie medicala nu abordeaza aceasta tema, afirmatia anterioara nu ramane decat o simpla speculatie.

Despre interactiunea pomelo-anticonceptionale nu am gasit nici un fel de informatie medicala.



floris florina

07.10.2010

Am luat anticonceptionale yaz timp de un an si acum le-am intrerupt. Este normala intarzierea ciclului menstrual dupa intreruperea acestora si la cat timp ar trebui sa reapara sangerarea? Mentionez ca inainte de a lua anticonceptionale am avut un ciclu neregulat. Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc anticipat.

 

Este normal ca prima menstuatie naturala sa intarzie. Intarzierea medie este de 10 zile fata de de durata ciclului menstrual natural al femeii respective. De exemplu, in cazul in care ciclul natural dureaza 28 de zile reluarea se face pana la 38 de zile fata de ciclul precedent.

Deoarece ciclul tau menstrual natural este neregulat, te poti astepta la o intarziere a menstruatiei de pana la aprox.10 zile fata de durata celui mai lung ciclu pe care l-ai avut inainte de a lua pilule.

In foarte rare situatii reluarea menstuatiilor normale poate dura luni de zile. Printre pacientele mele, am avut doua la care reluarea s-a facut dupa 9 luni.

Mai am o observatie. Sper ca dupa intreruperea pilulelor contraceptive nu ai avut contacte sexuale neprotejate printr-o alta metoda contraceptiva. Daca ai avut, intarzierea menstruatiilor se poate datora unei sarcini, deoarece fertilitatea poate reveni foarte repede, din prima luna in care nu ai luat pilule.



kmy sweet

17.09.2010

Buna ziua domnul doctor. Am o mica nelamurire si v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Aseara, la ora 23:20 am luat pastiluta (Marvellon, a doua saptamana din folie, a 12-a pastila), iar de dimineata, pe la ora 08:30 am avut scaun moale,apos. Intrebarea mea este: am nevoie de protectie suplimentara? Sau mai sunt inca protejata? Multumesc mult. O zi buna va doresc.

 

In situatia descrisa esti in continuare protejata. Continua tratamentul cu anticonceptionale.
Daca diareea persista sau se agraveaza in zilele urmatoare, protectia poate sa inceteze. Ce trebuie facut ?

  • ia in continuare pilulele contraceptive
  • foloseste protectie suplimentara (prezervativ) sau evita contactele sexuale pe durata diareei si inca 7 zile dupa oprirea acesteia
  • trateaza diareea.

Nu am putut sa-ti raspund mai repede pentru ca site-ul a fost atacat, alaturi de alte cateva sute de site-uri romanesti, de un hacker din afara tarii.



s.simona

15.06.2010

Imi puteti recomanda un medic in Cluj, specializat in ecografie de sani si mamografie ?

 

Dr.Anca Ciurea, la serviciul de radiologie al Clinicii Medicala 1 aflata in Cluj, pe Str.Clinicilor nr.3-5.



spIridusha fuNky

19.03.2010

Buna seara in primul rand! Ma scuzati ca va deranjez la aceasta ora dar as vrea si eu sa ma lamuriti cu niste probleme prin care trec acuma. La clinica dumneavoastra se fac si ecografii de sarcina? Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat!

 

Nu, la cabinetul nostru nu se fac ecografii dar se pot face la cabinetul de ginecologie aflat tot in cladirea Policlinicii "Astra", la etajul 1. Trebuie sa atrag insa atentia ca orice examen ecografic, se plateste integral daca se face la un cabinet privat. El nu este compensat de Casa de Asigurari.

Cred insa ca mult mai usor, mai comod, mai ieftin si mai precis ar fi un test de sarcina. Pe acest site exista informatiile necesare (click aici !). Daca e nevoie, pot fi gasit la cabinet (adresa si programul se afla la butonul de contact in meniul de jos) ! Nu e nevoie de bilet de trimitere iar consultatia este gratuita.





 
 
 
       
   
   
E-mail