..................................................................
Ce este vaccinul contra cancerului de col ?

Ceea ce numim in mod curent "vaccin contra cancerului de col" este, de fapt, un vaccin ce previne infectia cu virusul papilomatozei umane (in engleza: Human Papilloma Virus - prescurtat HPV), acesta fiind virusul responsabil de aparitia cancerului. Protectia contra cancerului de col este, asadar, un efect indirect, secundar in ordinea de desfasurare a evenimentelor, o consecinta a faptului ca vaccinul previne infectia cu HPV.

De aceea, in acest text vom folosi denumirea de "vaccin anti-HPV".


Cate vaccinuri anti-HPV exista ?

Exista doua vaccinuri anti-HPV:

 • CERVARIX (vaccin bivalent) - asigura protectie fata de 2 tipuri HPV: 16 si 18.
 • GARDASIL (vaccin tetravalent) - asigura protectie fata de 4 tipuri HPV: 16, 18 , 6 si 11. Este comercializat in Europa (deci si in Romania) sub denumirea de SILGARD.

Ambele vaccinuri protejeaza fata de HPV tip 16 si 18, doua tulpini virale care cauzeaza aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Suplimentar, GARDASIL asigura protectie si fata de tipurile HPV 6 si 11, care cauzeaza 90% din condiloamele genitale.


Cum se administreaza ?

Vaccinul este administrat de medic sau de asistenta, sub forma de injectie in muschiul umarului (muschiul deltoid). Exista o mica diferenta de administrare a celor doua vaccinuri la cea de-a doua doza.

 • CERVARIX: se administreaza 3 doze de 0,5ml fiecare:
  • doza 1: la data aleasa
  • doza 2: la 1 luna dupa prima doza
  • doza 3: la 6 luni dupa prima doza
 • GARDASIL: se administreaza 3 doze de 0,5ml fiecare:
  • doza 1: la data aleasa
  • doza 2: la 2 luni dupa prima doza
  • doza 3: la 6 luni dupa prima doza


Sunt cele doua vaccinuri interschimbabile ?

Deoarece nu exista studii asupra efectelor schimbarii unui vaccin cu celalalt, nu se stie ce se intampla cu nivelul protectiei imune si nici daca apar efecte secundare. De aceea, daca ati inceput vaccinarea cu unul dintre cele doua vaccinuri, trebuie sa continuati vaccinarea cu acelasi vaccin.


Care este nivelul protectiei contra cancerului de col ?

Vaccinarea anti-HPV reduce cu 80% riscul aparitiei cancerului de col uterin.

 • 70% din protectie este directa si se datoreaza blocarii directe a infectiei cu tipurile HPV 16 si 18, carora le este destinat vaccinul (dupa cum mentionam mai sus)
 • 10% din protectie este indirecta, datorandu-se faptului ca inca 11 tipuri HPV "de risc crescut" sunt sensibile la actiunea vaccinului, din cauza asemanarii lor cu HPV 16 si 18. In limbaj medical acest efect se numeste "protectie incrucisata".


Cat timp dureaza protectia data de vaccin ?
Este o protectie "pe viata" ?

Primele vaccinari au fost facute in urma cu 7 ani. Studiile efecuate arata ca femeile vaccinate atunci sunt in continuare protejate.

Viitorul ne va arata daca efectul protector dureaza toata viata sau daca va fi necesara reactivarea protectiei, din timp in timp, prin administrarea unei noi doze de vaccin.


Care este varsta optima de vaccinare ?

Protectia este maxima daca vaccinarea se face inaintea inceperii vietii sexuale. Acesta este motivul pentru care campaniile de vaccinare din scoli vizeaza fetele la varsta de 9-14 ani.


Daca o tanara si-a inceput deja viata sexuala, mai este utila vaccinarea ?

Da, vaccinarea poate fi benefica si in cazul fetelor care au deja viata sexuala. Explicatia porneste de la faptul ca, viata sexuala duce la leziuni precanceroase si la cancer de col uterin, doar daca sunt indeplinite 3 conditii:

 • trebuie sa aiba loc infectarea cu HPV
 • infectia trebuie sa fie cu tipuri HPV "de risc crescut"
 • infectia HPV trebuie sa fie persistenta

Daca una din conditii nu se realizeaza, cancerul nu apare. Insa...

 • inceperea vietii sexuale nu insemna neaparat infectie
 • daca infectia s-a produs, nu insemna ca e neaparat cu HPV "de risc crescut"
 • infectia, chiar cu HPV "de risc crescut", nu este intotdeauna persistenta ci, de cele mai multe ori, se vindeca in mod natural.

Exista, prin urmare, sanse mari ca o tanara, desi si-a inceput viata sexuala, sa nu fie inca infectata si sa poata evita infectarea viitoare, prin vaccinare anti-HPV.


Daca o femeie este deja infectata cu HPV, poate sa mai aiba vreun beneficiu de pe urma vaccinarii ?

Da, vaccinarea poate fi benefica chiar in cazul unei femei infectate, pentru ca poate preveni viitoarele infectii dupa vindecarea de la sine a infectiei prezente (lucru destul de probabil deoarece, asa cum am spus mai sus, cele mai multe infectii se vindeca singure).


Daca o femeie are deja cancer de col, vaccinul poate ajuta la vindecarea acestuia ?

Nu, vaccinul nu poate sa vindece un cancer deja constituit.
Vaccinul previne, nu vindeca !


Este posibila infectarea cu HPV din cauza vaccinului ?
Poate determina vaccinul aparitia cancerului de col uterin ?

Nu, infectia cu HPV din cauza vaccinului nu este posibila deoarece vaccinul nu contine virus. Din acelasi motiv vaccinul nu poate duce la cancer de col uterin.


Poate sa mai apara cancerul de col uterin la o persoana deja vaccinata ?
Mai este necesara efectuarea testului Papanicolau dupa vaccinare ?

Da, cancerul de col poate sa mai apara si dupa vaccinarea anti-HPV iar testul Babes-Papanicolau trebuie facut in continuare. De ce ? Raspunsul difera dupa cum, la momentul vaccinarii, femeia este sau nu infectata cu HPV:

 • daca femeia nu este infectata cu HPV la momentul vaccinarii, vaccinul protejeaza 80%. Este un nivel foarte bun dar incomplet. Deoarece mai ramane un risc de 20%... testul este in continuare necesar.
 • daca femeia este deja infectata cu HPV la momentul vaccinarii, in mod evident, infectia existenta nu mai are cum sa fie prevenita (cum sa previ ceva ce s-a intamplat deja?). Ea, infectia, poate evolua in doua moduri. Se poate vindeca de la sine, situatie favorabila in care vaccinarea efectuata va asigura protectie de 80% fata de viitoarele eventuale reinfectari. Este insa posibil ca infectia sa nu se vindece ci sa persiste timp indelungat, ducand la aparitia leziunilor precanceroase si apoi a cancerului de col. Mai trebuie sa spun ca testul este necesar ?

Atentie ! Femeile vaccinate trebuie sa faca in continuare, cu regularitate, testul Papanicolau.

Testul Babes-Papanicolau reprezinta o a doua linie de prevenire a cancerului de col, dupa vaccinare, deoarece permite depistarea si tratarea precoce a celulelor precanceroase, oprind evolutia nefavorabila a bolii.

Impreuna, vaccinarea anti-HPV si testul Papanicolau asigura o reducere de 94% a riscului de cancer de col uterin.


Este posibila infectarea pe cale sexuala cu HPV in timpul perioadei de administrare a vaccinului ?

In intervalul de timp de 6 luni dintre prima si ultima doza de vaccin infectarea prin contact sexual este posibila deoarece, pana cand vaccinarea nu este completa, raspunsul imun al organismului nu este suficient de puternic pentru a preveni infectia cu HPV. De aceea, evitati contactele sexuale "cu risc" pana dupa administrarea ultimei doze de vaccin.


Scad pilule contraceptive efectul vaccinului ?

Pilulele contraceptive nu reduc protectia data de vaccin.


Care sunt efectele secundare ale vaccinului ?

 • Efectele locale (la locul injectiei) sunt similare celor care pot sa apara la orice intepatura (de ac, de spin, de albina,etc.) sau la orice alta vaccinare si sunt de intensitate mica sau medie:
  • durere
  • senzatie de mancarime
  • senzatie de arsura (bruising)
  • roseata
  • umflatura
  Efectele locale apar mai frecvent decat in cazul altor vaccinuri.
   
 • Efectele generale seamana cu cele date si de alte vaccinuri sau cu cele care apar in toate bolile produse de virusi (de ex: in virozele respiratorii cum ar fi guturaiul sau alte raceli zdravane) si pe care le denumim in general ca "stare gripala":
  • senzatie de oboseala
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • dureri articulare
  • tulburari digestive: greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale
  • frisoane
  • febra
  • reactii imune: urticarie, bronhospasm, reactii anafilactoide, soc anafilactic, angioedem, eritem multiform.
  • sincope (lesinuri)
  Efectele generale nu apar mai frecvent decat in cazul altor vaccinuri.

Pe parcursul studiilor efectuate inainte de punerea pe piata a vaccinurilor, au fost observate si alte simptome sau boli. Acestea au aparut insa cu aceeasi frecventa si la populatia care nu a fost vaccinata. De aceea, se poate deduce ca ele nu au fost produse de vaccin. Aceste boli comune au fost: nasofaringita, dureri de gat, infectii ale tractului respirator superior, viroze respiratorii, dureri de spate, dureri menstruale, infectii vaginale, infectii cu Chlamidia, infectii urinare, boli autoimune.

Decesele survenite la femeile vaccinate, au avut aceleasi cauze si frecvente ca la populatia nevaccinata: accidente rutiere, suicid, cancere, boli autoimune, boli infectioase, crime, boli cardiovasculare si decese de cauze necunoscute.

Aveti aici doua link-uri pentru informatii privind studiile efectuate si efectele secundare ale vaccinurilor anti-HPV:


Poate fi administrat vaccinul femeilor insarcinate ? Dar in timpul perioadei de alaptare ?

Nu este recomandata administrarea vaccinurilor anti-HPV femeilor insarcinate.

Daca la momentul vaccinarii exista o sarcina de care nu ati stiut sau daca sarcina a survenit in intervalul dintre doua doze de vaccin, dozele urmatoare nu se mai administreaza pe durata sarcinii. Vaccinarea poate fi reluata dupa nastere, cand vor fi administrate dozele restante.

Nu este necesara intreruperea sarcinii sau efectuarea de analize suplimentare. Informati medicul despre situatie.

Vaccinarea este permisa in perioada de alaptare.


Afecteaza vaccinul anti-HPV sarcinile viitoare ?

Daca ramaneti insarcinate in primele doua luni dupa oricare din cele trei doze de vaccin, exista o usoara crestere a riscului de avort spontan.
Daca ramaneti insarcinate mai tarziu de 2 luni de la ultima doza de vaccin administrata, evolutia sarcinii nu este afectata si nici nasterea. Nu creste riscul de malformatii iar fertilitatea ulterioara este normala.


Poate fi administrat vaccinul concomitent cu alte vaccinuri ?

Poate fi administrat in acelasi timp cu vaccinul diftero-teteno-pertussis, anti-poliomielitic inactivat sau cu vaccinurile contra hepatitei A si B, dar nu cu aceeasi seringa si nici in acelasi loc cu acestea ci in alta parte a corpului.


Pot sa fac vaccinul la cabinetele de planificare familiala ?

Da, vaccinul este disponibil la cabinetele de planificare familiala. Mai puteti fi vaccinate la medicul de familie si la cabinetele de ginecologie.

Vaccinul este gratuit. Daca ar trebui sa il platiti, cele trei doze ar costa aproximativ 1.600 lei.

Vaccinarea se adreseaza fetelor si femeilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 44 de ani. Pentru persoanele intre 25 si 44 de ani, inclusiv, este necesara recomandarea de la medicul ginecolog, dupa examen ginecologic si test Babes-Papanicolau.