Trebuie sa iau pilulele neaparat la aceeasi ora ?

Da si nu.

Regularitatea in administrarea pilulei este singurul lucru de care trebuie sa aveti zilnic grija pentru a evita fara probleme o sarcina nedorita. Majoritatea prospectelor, aflate in ambalajul pilulelor contraceptive, atrag atentia asupra acestui lucru si recomanda administrarea pilulelor la ora fixa.

Desigur ca, daca luati pilula zilnic, la aceeasi ora, este foarte bine. Concentratia hormonilor in organism va avea cele mai mici variatii posibile si veti fi protejate contra sarcinii. Totusi, nu trebuie sa fiti preocupate excesiv de ora fixa de administrare. Daca cititi cu atentie, veti vedea ca, aceleasi prospecte care va recomanda sa luati pilulele la ora fixa, va spun ca, daca uitati sa luati la timp o pilula dar va aduceti aminte de ea si o luati cu intarziere de pana la 12 ore, nu pierdeti efectul contraceptiv. Adica sunteti in continuare protejate. Si atunci...daca puteti lua pilula cu o intarzere de pana la 12 ore, de ce sa va "stressati" cu grija orei fixe ? Daca vreti sa luati pilula la ora fixa, pentru ca asa va este voua mai usor si va simtiti mai in siguranta, este OK. Nu uitati insa ca ora fixa nu este strict necesara.

Spunandu-va aceste lucruri, nu va indemn, in nici un caz, la dezordine in administrarea pilulei. Vreau sa intelegeti insa de ce va propun o varianta mai putin rigida de a lua pilulele: asociati luatul pilulelor cu un obicei zilnic ca, de exemplu, bautul cafelei de dimineata, masa de pranz sau culcarea de seara. Chiar daca acestea nu au loc in mod rigid, la ore fixe au totusi o regularitate suficienta pentru a asigura protectia contraceptiva. Se va forma in timp un reflex care va va ajuta sa nu uitati de pilule.

Pacientelor care vin la cabinet, le recomand asocierea cu spalatul pe dinti, seara la culcare. Motivul este ca, in timp, asocierea dintre spalatul pe dinti si pilula devine atat de puternica incat, de cate ori veti simti nevoia de a va curata dintii (cu periuta sau chiar si cu guma de mestecat), de atatea ori va veti aminti de pilula. Iar acest fapt este benefic in cazul in care, totusi, o data, dintr-un motiv oarecare, uitati sa luati pilula. De ce ? Pentru ca repetarea spalatului pe dinti dimineata, la sculare, poate fi o sansa in plus (dar nu o garantie) de a va duce aminte de pilula pe care ati uitat-o cu o seara inainte. Cum de obicei nu prea dormim 12 ore, ci mai putin, inseamna ca exista sansa de a lua pilula uitata in intervalul de intarziere "permis", de 12 ore, fara a pierde protectia.

Lucrurile ar fi semnificativ diferite daca ati asocia luatul pilulei cu spalatul pe dinti dimineata. Spalatul pe dinti de seara se repeta dincolo de intervalul de timp sigur, de 12 ore. Protectia poate fi temporar pierduta. Dar, atentie ! Nu intrerupeti administrarea pilulelor ! Luati-le in continuare si adresati-va pentru lamuriri unui cabinet de planning familial.