Am menstruatii adevarate in timpul tratamentului cu pilule ?

Nu, in timpul tratamentului contraceptiv cu pilule combinate nu aveti menstruatii adevarate. Acestea sunt oprite iar, in locul lor, pilula produce o sangerare asemanatoare cu menstruatia, care se numeste hemoragie de privatiune.

Este grava lipsa menstruatiilor ?

Nu. Lipsa menstruatiilor naturale, in timpul tratamentului cu pilule contraceptive, nu are gravitate pentru starea de sanatate a femeii.

Multe femei cred ca in timpul menstruatiilor sunt eliminate toxine din organism, ceea ce ar insemna ca absenta menstruatiilor duce la acumularea toxinelor in corp. Dar rostul menstruatiilor nu este de a elimina toxine din corp. In timpul sangerarilor are loc eliminarea din uter a unei parti din endometru. In ciclul urmator acea parte va fi regenerata ducand la aparitia unui endometru nou, tocmai bun pentru primirea unei sarcini.

Daca in timpul menstruatiilor s-ar elimina toxine, ce ar trebui sa se intample cu fetele ce nu au ajuns inca la varsta primei menstruatii sau cu femeile mature dupa oprirea menstruatiilor la momentul instalarii menopauzei ? Ar trebui sa fie toate intoxicate. Ati vazut vreodata macar o singura femeie intoxicata din acest motiv ? Nu cred. Si nici n-o sa vedeti !

Tratamentul cu pilule contraceptive regleaza menstruatiile ?

Nu, pilulele contraceptive nu regleaza ciclul menstrual.

Stiu ca acest raspuns va nedumereste. Nu-i asa ca multe dintre voi luati pilule nu doar pentru efectul contraceptiv ci si pentru reglarea menstruatiilor ? Unele le luati numai si numai pentru reglarea menstruatiei. Reglajul este atat de bun incat stiti exact nu doar ziua ci chiar si ora la care va vine menstruatia. Nu ati citit in nenumarate reviste ca pilulele regleaza ciclul ? Nu ati vazut medici la televizor care spun acelasi lucru ? Nu aveti o prietena careia medicul i-a recomandat pilule pentru acelasi motiv ? Si intr-adevar ciclul i s-a reglat. Iar acum cititi aici ca pilulele nu regleaza menstruatiile. Daca nu aveti menstruatii, de fapt ce reglati ?

Raspunsul este simplu. Nu reglati nimic pentru ca pilulele opresc menstruatiile naturale si le inlocuiesc cu sangerari de privatiune. Acestea din urma sunt intr-adevar regulate si dau falsa impresie de reglaj. Dar - sa nu uitam - hemoragiile de privatiune nu sunt menstruatii. La oprirea tratamentului cu pilule, hemoragiile de privatiune regulate inceteaza si reapar menstruatiile normale. Acestea revin la acel ritm, mai mult sau mai putin regulat, pe care l-ati avut inaintea tratamentului.