.....................................................................................................  12.06.2013 ......

"Health Canada" a facut publica informatia conform careia a primit rapoarte privind decesul a 23 de femei ce foloseau anticonceptionalele Yasmin® si Yaz® (produse originale ale firmei Bayer - Germania).


Stirea pe larg

Doua anticonceptionale de generatia a 4-a, Yasmin® si Yaz®, ce contin drospirenona, sunt suspectate a fi cauza deceselor a 23 de femei din Canada - 15 decese par a fi cauzate de Yasmin® iar 8 de Yaz®. Mai mult de jumatate dintre femei aveau sub 26 de ani, cea mai tanara fiind in varsta de 14 ani. Majoritatea deceselor a survenit la scurt timp dupa inceperea tratamentului contraceptiv iar cauza a fost trombembolia.

In total au fost raportate 600 de reactii adverse, aparute intre 2007 si 28.02.2013, la femei ce folosesc anticonceptionale. Dintre acestea, 333 reactii adverse au aparut la utilizatoarele de Yasmin® iar 267 la femeile ce iau Yaz® (cele 23 de decese sunt incluse in aceste cifre).

De altfel, "Health Canada" lansase inca din 5.12.2011, in urma unei evaluari proprii, un avertisment asupra riscului de trombembolie venoasa care este, in cazul anticonceptionalelor cu drospirenona, de 1,5 - 3 ori mai mare fata de riscul altor contraceptive din generatiile anterioare. Alte studii raporteaza cifre diferite.


Ce este "Health Canada" ?

"Health Canada" este o agentie a guvernului canadian care supravegheaza siguranta in exploatare si impactul asupra mediului a absolut tuturor produselor, pornind de la cele mai simple, de uz casnic, pana la cele mai complexe, de tip industrial. Printre altele, "Health Canada" centralizeaza si datele de farmacovigilenta (rapoarte asupra efectelor secundare ale medicamentelor aflate deja in uz) transmise de medicii practicieni, ce se confrunta cu efecte secundare necunoscute, care nu au aparut in perioada de 4-6 ani de testare clinica a medicamentelor, inainte de punerea lor pe piata, ci doar la ani de zile dupa producerea, comercializarea si utilizarea lor pe scara foarte larga.


Cateva informatii suplimentare despre Yasmin si Yaz

Yasmin® si Yaz® fac parte din categoria anticonceptionalelor combinate (care au in compozitia lor doi hormoni: un estrogen sintetic sau natural si un progestogen sintetic, echivalenti ai hormonilor produsi de organismul femeii). Particularitatea acestor doua contraceptive este data de progestogenul pe care il contin, si anume drospirenona, produsa doar de Bayer. Tocmai prezenta acesteia, a determinat aparitia generatiei a 4-a de anticonceptionale ale carei reprezentante sunt Yasmin® si Yaz®.

Este binecunoscuta teama femeilor de a lua in greutate din cauza anticonceptionalelor. Desigur aceasta temere nu a fost trecuta cu vederea de Bayer care, in laboratoarele sale de cercetare, a elaborat drospirenona. Ea deriva din spironolactona, un medicament diuretic (care elimina apa din organism). Intentia utilizarii drospirenonei este de a evita retinerea de apa ce apare la unele paciente care folosesc anticonceptionale si, prin urmare, de a evita eventuala crestere in greutate din timpul tratamentului contraceptiv.

Asemenea tuturor contraceptivelor, drospirenona favorizeaza aparitia unei complicatii: tromboza. Numai ca riscul de aparitie a trombozei este mai marcat la anticonceptionalele noi, din generatiile a 3-a si a 4-a (cele mai utilizate la ora actuala), in comparatie cu cele din generatia a 2-a (vezi mai jos care sunt generatiile de anticonceptionale combinate).


Ce este tromboza?
De ce este periculoasa tromboza venoasa?
Care sunt simptomele trombozei venoase ?

Tromboza este reprezentata de formarea unui cheag de sange (trombus, in limbajul medical) in vasele sanguine. Tromboza poate fi arteriala sau venoasa, in functie de tipul de vas in care se formeaza trombusul.

Tromboza venoasa, cea care a fost cea mai frecventa in studiul mai sus mentionat, este periculoasa deoarece exista posibilitatea deplasarii cheagului de la locul de formare catre vasele pulmonare, pe care le infunda (situatie denumita embolie pulmonara sau trombembolie pulmonara) iar sangele nu se mai poate oxigena. Situatia duce la diferite grade de sufocare si chiar la deces.

Tromboza venoasa se manifesta prin urmatoarele simptome:

 • durere sau senzatie de tensiune la nivelul picioarelor
 • umflare, incalzire sau roseata a picioarelor
 • dureri in piept
 • dificultati de respirate aparute recent si instalate brusc


Care sunt generatiile de anticonceptionale combinate?

Generatiile de anticonceptionale combinate difera in functie de progestogenul continut:

 • generatia intai: noretisteron
 • generatia a 2-a: levonorgestrel, norgestrel, noretindron
 • generatia a 3-a: desogestrel, gestodene, norgestimat
 • generatia a 4-a: drospirenona


Yasmin® si Yaz® in Romania
 • Yasmin® si Yaz® sunt prezente si in Romania.
 • Pentru Yasmin, medicamentul generic este Sidretella-30® (produs de Zentiva - o companie Sanofi)
 • Pentru Yaz, medicamentul generic este Belusha® (produs de Gedeon Richter).

...........................................
Surse:


 


 
 
 
 
       
   
   
E-mail